İçeriğe geç

Sıkıntı ve Bunalımlar için

Bismillahirrahmanirrahim,

Sıkıntı; muhtemelen çoğumuzun başına gelmiştir, bazen üzerimize öyle bir sıkıntı çöker ki, içimizden hiçbir şey yapmak gelmez, hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Sanki boşu boşuna kürek çekiyormuşcasına hissedersiniz hayatı…

Bu ruh halinden kurtulmak için öncelikle bu duruma neden olabilecek sebeplerden bazılarına bir değinelim:

1. Yapmış olduğumuz herhangi bir günah
2. Uzun süren maneviyat eksikliği (ruh açlığı)
3. Amaçsızlık
4. Plansızlık
5. Bencillik – Diğergam ol(a)mamak

1. Günahların etkisi

Yaptığımız her bir günahın ruhumuzda, maneviyatımızda bir kötü tesiri oluşuyor. Kalbimize bir leke bırakıyor. Bunun etkisiyle ruhumuz daralabiliyor.

Hadis Metni: Kul günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer tevbe ederse o leke kaldırılır. Tekrar günaha dönerse o leke büyür ve kalbini tamamı ile örter.

Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)

Kaynak: Ramuz el e-hadis, 26. sayfa, 9. hadis

2. Mâneviyat Eksikliği

Bedenimizin yemeğe ve suya muhtaç olduğu gibi, ruhumuzun da inanmaya, ibadete, huzura, sevgiye ihtiyacı vardır. Bir müslüman olarak farz görevlerimizi yapmakta kusur gösterirsek, en temel ihtiyaçlardan birini kesmiş oluruz. Farz olan ibadetler, ruhumuzun temel gereksinimleridir, çok yediğimiz zaman bedenimiz nasıl gelişiyor ve semizliyorsa, çok ibadet yaptığımız zamanda ruhumuz o şekilde kuvvetlenir ve gelişir. O yüzden nafile ibadetlerle ruhumuzu geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışmalıyız.

3. Amaçsızlık

Hiçbirimiz amaçsız ve boş yere yaratılmadık. İnsan olarak dünyaya geldiğimiz zamandan itibaren en büyük bir gayemiz ve amacımız bulunmaktadır.

Sizi boş yere yarattığımızı ve bize hakikaten döndürülmeyeceğinizi mi sandınız? Mü’minun Suresi, 115. Ayet

En önemli vazifemiz elbette Allah’a güzel bir kul olabilmek ve onun emirleri doğrultusunda yaşayabilmektir. Yaptığımız iş, her ne olursa olsun, merkezinde Allah rızası olmalıdır. Kendimize buna uygun hedefler koymalı, hem dünya hayatını hem de ahiretimizi bunun doğrultusunda mamur etmeliyiz.

4. Plansızlık

Zamanını planlamayan insan, ne yazık ki, zaman karşısında savrulur gider. En önemli sermayemiz olan vaktimizi nasıl değerlendireceğimizi planlamalı, günlük, haftalık, aylık hedefler çıkartmalı, bunlar doğrultusunda çalışmalıyız. Kazandığımız parayı nasıl yönetiyor ve doğru yatırımlar yaparak yönetmeye çalışıyorsak, ondan daha önemli olan vaktimizi de en kıymetli hazinemiz bilerek en güzel şekilde değerlendirmeliyiz.

5. Bencillik

Özellikle zamanımızın en büyük hastalıklarından biri haline gelmiştir bencillik. Oysa asrı saadette sahabe efendilerimiz, birbirlerine karşı ikramda, mümin kardeşlerinin nefislerini, kendi nefislerine tercihte (diğergamlık) ne kadar güzel örnekler sunmuşlardı bize. Onların hayatlarını okuyarak, çevremizdeki insanlara yardımcı olarak, bol bol sadaka vererek bu bencillik hastalığından kurtulmaya çalışmalıyız.

Kategori:Bela ve Musibet DualarıHastalıklarla İlgili DualarSıkıntı Duaları

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.